Köklerimizin İzinde-15: Zeki Velidi Togan
24 Mart 2022 | 12:18

Üniversitemiz Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Köklerimizin İzinde-15: Zeki Velidi Togan” etkinliği düzenlendi. Çevrim içi olarak düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Zeki Velidi Togan’ın oğlu Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sübidey Togan, konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Acar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Katılımcılara selam ve hürmetlerini ileterek sözlerine başlayan Rektörümüz, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Geçmişini bilmeyenler, geleceğe yön veremezler” sözlerini hatırlatarak geleceğin inşası için geçmişin mutlak idrak edilmesinin önemine değindi.

Konuşmacı Doç. Dr. Serkan Acar, katılımcılara selamlarını ileterek sözlerine başladı. Zeki Velidi Togan’ın Türk tarihinde önemli bir ilim ve siyaset adamı olduğunun altını çizen Doç. Dr. Acar, Zeki Velidi Togan’ın Başkurdistan’da (Kazan’da) medrese eğitimi aldığını, burada Arapça ve Farsça öğrenip Arap ve Fars edebiyatıyla ilgilendiğini söyledi. Zeki Velidi Togan’ın Türkçe, Arapça ve Farsçanın yanında Rusça bildiğinin de altını çizen Doç. Dr. Acar, onun ilmi araştırmalar yapmak üzere St. Petersburg’a gittiğini vurguladı.

Zeki Velidi Togan’ın hayatının merkezine ilmi araştırmaları koyduğunun altını çizen Doç. Dr. Serkan Acar,  onun bir taraftan da siyasi atmosfer içinde bulunduğunu ifade etti. Zeki Velidi Togan’ın bir süre İstanbul Darülfünunda dersler verip çalışmalar yaptığının altını çizen Doç. Dr. Serkan Acar, onun gençler tarafından yeniden keşfedilmeye başlandığını sözlerine ekledi.

Program, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

-1-1-1

 

background image