Üniversitemizde “Köklerimizin İzinde-13: Sibiryalı Meşhur Seyyah Abdürreşid İbrahim” Konulu Konferansı Düzenlendi
20 Ocak 2022 | 10:31

Üniversitemiz Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen “Köklerimizin İzinde” konferanslar serisinin on üçüncüsü “Sibiryalı Meşhur Seyyah Abdürreşid İbrahim” konulu konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temür, konuşmacı olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yönlendiriciliğini Öğr. Gör. Dr. Mehmet Er’in yapmış olduğu konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına, “Köklerimizin İzinde” başlıklı konferanslar dizisinin on üçüncüsü olan “Sibiryalı Meşhur Seyyah Abdürreşid İbrahim” konulu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve konferansa icabet ederek ihtisası olan konuyla ilgili engin bilgilerini bizlerle paylaşan Prof. Dr. İsmail Türkoğlu’na teşekkürlerini ileterek başladı.

Sibiryalı büyük seyyah Abdürreşid İbrahim’in yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Musa Yıldız, “Ecdadımızı tanımak, tanıtmak ve onları duayla anmak vefa borcumuzdur. Gençlerin millî şuurla yetişmesi, iyi bir vatandaş olması ve milletinin sadık taraftarı olması için ecdadını tanıması şarttır” diye ifadelerde bulundu. Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk evladı ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendisinde kuvvet bulacaktır” sözünü alıntılayarak ecdadın tanınması gerekliliğini vurgu yaptı.

Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, düzenlenen konferansta emeği geçenlere teşekkür etti. Konferansına bir Kazak atasözüyle başlayan Prof. Dr. Türkoğlu, “Yaşayanların kadrini bil. Ölenlerin kabrini bil” diyerek tarihimizde var olan önemli şahsiyetleri anmanın önemine dikkat çekti. Abdürreşid İbrahim’in hayatı hakkında da bilgiler paylaşan Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, “Abdürreşid İbrahim, küçük yaşta yetim ve öksüz kaldı. Kendisi küçük yaşlardan itibaren okumaya ve öğrenmeye azimli biriydi. Abdürreşid İbrahim’in Kızıl Elma’sı, mukaddes topraklar olan Medine veya Mekke’ye giderek öğrenim görmek üzerineydi” diye konuştu. Prof. Dr. Türkoğlu, Abdürreşid İbrahim’in gerçekleştirdiği seyahatlere ve buralarda bıraktığı izlere de değinerek bilgilendirmelerde bulundu.

Konferans, soru- cevap kısmının ardından sona erdi.

-1
background image